[...] procesy termiczne (pasteryzacja, sterylizacja), czyli procesy nieodzowne w dzisiejszym mleczarstwie, zapewniające bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka. Bezwzględnie każde mleko trafiające do przerobu do zakładu mleczarskiego jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie [...]
[...] przez nich spożywana. „Rekordziści” dodają sztucznych środków zagęszczających podwyższających zawartość węglowodanów nawet do 18% a obniżają zawartość białek nawet do 2,5% (mleko przypominam zawiera około 3,2% białka). A więc pijąc jogurt pijemy rozcieńczone mleko „naładowane” węglowodanami. Kaloryczność takiego produktu (kubeczek 250 g) [...]
wklejam i tu w razie jak wykasują :) Panie ambroziak to ja pozwolę sobie zaprezentować opracowanie Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko : Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni w szczególności zagadnienie alfa laktoalbuminy gdzie udowadnia: Tak naprawdę nie ma większego znaczenia czy odżywka zawiera mniejsze lub większe ilości [...]
[...] przez nich spożywana. „Rekordziści” dodają sztucznych środków zagęszczających podwyższających zawartość węglowodanów nawet do 18% a obniżają zawartość białek nawet do 2,5% (mleko przypominam zawiera około 3,2% białka). A więc pijąc jogurt pijemy rozcieńczone mleko „naładowane” węglowodanami. Kaloryczność takiego produktu (kubeczek 250 g) [...]
[...] procesy termiczne (pasteryzacja, sterylizacja), czyli procesy nieodzowne w dzisiejszym mleczarstwie, zapewniające bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka. Bezwzględnie każde mleko trafiające do przerobu do zakładu mleczarskiego jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie [...]
[...] procesy termiczne (pasteryzacja, sterylizacja), czyli procesy nieodzowne w dzisiejszym mleczarstwie, zapewniające bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka. Bezwzględnie każde mleko trafiające do przerobu do zakładu mleczarskiego jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie [...]
No a amerykańscy badacze przytoczeni w MD stwierdzili, że mleko niskotłuzczowe po trneingu daje największą odpowiedź anaboliczną. Drugie w szeregu jest białko serwatkowe. Litr mleka 0,5% po treningu o innych porach nie tykać i skończyć gadanie
[...] według jego wskazań starają się uzyskiwać białka z roślin, jednak do swojej diety włączają także jaja(„ovo” to po łacinie jajko- przypisek red.) oraz mleko i przetwory mleczne. Ci ludzie, podobnie jak najbardziej obsesyjni wegetarianie, wieżą, że spożywanie mięsa jest praktyką bardzo niezdrową. Jednak w związku z tym, że [...]
[...] procesy termiczne (pasteryzacja, sterylizacja), czyli procesy nieodzowne w dzisiejszym mleczarstwie, zapewniające bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka. Bezwzględnie każde mleko trafiające do przerobu do zakładu mleczarskiego jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie [...]
według Pana Ambroziaka Pan Kaczak jak i Olimp ma rację w swoich tezach, nie potwierdzonych naukowo, a każdy inny naukowiec nawet z wyższym tytułem naukowym jest w błędzie... dziwne... wszyscy są w błędzie tylko olimp ma rację... zatem zapraszam kolegów z Olimpa do lektury 3 części Fałszowane odżywki białkowe? recenzja Prof. dr hab. inż. Stanisław [...]
Mleko jest nie tylko zdrowe ale i odchudza takie coś znalazłem ostatnio w sieci "Także w przypadku badań anali-zujących wpływ wysokiego spożycia wapnia na obniżenie ryzyka wystą-pienia otyłości, zespołu oporności na insulinę oraz na przyspieszenie ubytku masy ciała w trakcie diet redukcyjnych znacznie lepsze rezultaty uzyskano w przypadku [...]
Z kalorycznością trawy jest tak, że krowa ją wcina a Ty z tego masz sery, mleko i Białko serwatkowe. A warzywa na patelnie są dodatkiem a nie bazą. W diecie kulturystycznej większość kalorii pochodzi z węglowodanów i tłuszczy a więc ryżu i oleju a nie siana chyba że chcesz być zdrowy jak Koń! ;)
Fałszowane odżywki białkowe? część 3 Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Pisząc o jakości odżywek należy pamiętać o prawidłowej interpretacji otrzymanych wyników i unikaniu błędów przy ich podawaniu. Częstym błędem jest mylne określanie zawartości białka, poszczególnych rodzajów stosowanych białek lub profilu aminokwasowego. Podając te wielkości [...]
[...] frakcje białek przeciwciał odpornościowych (w mleku matki każdy ssak dostaje "pierwszą" porcje przeciwciał by posłuzyła za wzór do wytwarzania własnych - takie mleko nazywa sie "siarą " lub z łaciny "colostrum" - niektóre suplementy sa wzbogacane w "colostrum " - nie wiem po co ? chyba dla "picu [...]
[...] treningu. natomiast wolałem zażywać białko z sera niż serwatkowe, bo 1. przyzwyczajenie :) 2. ser nie zawiera tyle glutaminy co białka serwatkowe (a akurat wystrzegam sie glutaminy). ale być może to nie najlepszy pomysł z tym serem po treningu (generalnie jest to moje główne źródło białka), a zamiast sera lepsze bedzie odtłuszczone mleko (?)
' Co to jest mleko humanizowane i dlaczego uważasz iż jest ono tak wartościowe (gdzie można kupić i za ile - będę wdzięczny za info) ' Mleko humanizowane jest to mleko w proszku dla niemowląt i małych dzieci, które ma zmniejszoną ilość kazeiny, co powoduje, że jest zbliżone składem do mleka kobiecego i dlatego jest wartościowe. W ogóle mleko [...]
Chciałeś dyskusji to masz podaje jak wygląda procentowa ilość tłuszczów nienasyconych ( zużywanych przez nasz organizm budulcowo lub energetycznie ) do nasyconych Jeżeli mowa o odżywkach to tłuszcze zajmują znikowmy procent( 1 poracja to ok 2-4g) To tak jak by łyżeczke 5g carbo rozdrabniać na poszczególne skłądniki....bez sensu. Jakie węglowodany [...]
[...] diety więc doskonale tego nie robię i od czasu do czasu zgrzeszę ale ale... na chwilę obecną wiem, że na pewno jajka w mojej diecie przeszkadzają. Do tego wyeliminowałem mleko, białko serwatkowe i chleb pszenny. Zauważyłem też, że właśnie po takich produktach na mące pszennej (typu naleśniki) czy produktach typu płatki owsiane puszczam [...]
Odnośnie odżywki białkowej, to tak jak Anubis pisze, to już jest tak przetworzone, że mało tam mleka w mleku %-) Pytam, bo moje dziecie jest uczulone na krowie mleko i gdy wprowadzilam jej HA (hydrolizat; koncentrat białka serwatkowego) zamiast zwyklego mleka modyfikowanego, absolutnie nie przynioslo to zadnych zmian. Musialam mleko (jakiekolwiek) [...]
tak Pana profesora Mleko Odżywki białkowe Organizm poddany wysiłkowi fizycznemu łatwo przechodzi w stan kataboliczny, czyli rozkładu. Zwłaszcza dotyczy to sportów siłowych, gdzie włókna mięśniowe ulegają częściowemu zniszczeniu podczas treningu. Dlatego niezmiernie ważne jest, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka o odpowiedniej [...]